В една и съща секунда. Хиляди пейджъри избухват. 12 души,

...
 В една и съща секунда. Хиляди пейджъри избухват. 12 души,
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Операция „Пейджър“ – българската следа

 

В една и съща секунда. Хиляди пейджъри избухват. 12 души, измежду които две деца, умират. Хиляди са ранени.

Видеокамери са уловили момента, в който мъжка чанта се взривява в супермаркет в ливанската столица

17 септември. 15 часа и 30 минути локално време. Мястото – Ливан и елементи на Сирия.

Избухналите пейджъри, са употребявани от членовете нa „ Хизбула “ основно, тъй като не могат да бъдат проследени.

 Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО) България 2 мин. Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО)  Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България Съдържание от партньори 3 мин. Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България  Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО) България 3 мин. Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО)  Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина? Тази събота и неделя 2 мин. Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина?  „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО) Тази събота и неделя 3 мин. „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО)  На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули? Тази събота и неделя 3 мин. На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули?  Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов България 3 мин. Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов  Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО) България 2 мин. Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО)  Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България Съдържание от партньори 3 мин. Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България  Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО) България 3 мин. Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО)  Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина? Тази събота и неделя 2 мин. Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина?  „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО) Тази събота и неделя 3 мин. „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО)  На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули? Тази събота и неделя 3 мин. На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули?  Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов България 3 мин. Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов

Как се стига до гърмежите?

Основното съмнение е, че пейджърите избухват секунди откакто получават известие. Целта – притежателите им да ги вземат в ръка или да ги приближат до лицата си, с цел да видят какво написа.

Но по какъв начин могат да се задейства гърмежите и какъв брой време човек може да носи цъкаща бомба в джоба си, без да разбере.

„ Всички пейджъри работят на една и съща честота… И връзката е едностранна. Радиостанцията майка предава до всеки клиент известие по тази периодичност “, изяснява някогашния зам.-ректор на академията на Министерство на вътрешните работи Милен Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му, в случай че пейджърът е модифициран паралелно с тази информация, може да задейства и взривно устройство

„ Има няколко разновидността. Най-простият е да въведете код, който да задейства някакво устройство. Няма ограничавания от кое място може да се задейства. Но в случай че се направи одит на компютърната система, могат да се открият следи за модифициране на софтуера “, прецизира специалистът.

Дни след гърмежите, базирайки се на ливански източници, международните медии оповестиха, че в батериите на пейджърите е сложено малко количество мощен експлозив. Изключително сложен за намиране.

„ Взривното вещество е с доста дълго име, само че всъщност то е пента. Това е иницииращо взривно вещество, употребява се за детонатори. Детонатор съставлява казано просто два кабела на известно разстояние един от други, които са свързани с една капка от пентата. Особеното на това взривно устройство е, че то е батерия. То си работи като батерия “, добави Милен Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него е понижен потенциалът на батерията, с цел да има място за самото устройство.

„ Пейджърът не излъчва. Само приема. При него батерията не изисква зареждане с месеци, т.е в този момент е мъчно да се реши какъв брой обратно във времето са основани тези акумулатори.

В такива случаи гърмежът може да се задейства и от хиляди километри, считат наши експерти

Пейджърите може да са създадени и преди 30 години и да стоят в някой склад. Няма по какъв начин обаче и с батериите да е по този начин. Батерията е създадена относително скоро и някъде по веригата за доставка са заменени заводските акумулатори с такива, които са модифицирани. Но това може да стане и в транспортен съд резервоар, в камион в кола даже “, споделя Иванов.

Българската диря във гърмежите

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР